Pehmeät keksit eli peksit

Pehmeät keksit eli peksit

Sunnuntai on päivistä sellainen, että mieleni tekee monesti leipoa. Varsinkin, jos olen saanut nukkua pitkään, olen kuin eri ihminen ja pyörin keittiössä muutaman kahvikupillisen jälkeen kuin sähköjänis. Siitä syntyy sitten vähän sitä sun tätä. Tällä kertaa panostin leipomisen helppouteen, lapsiystävällisyyteen ja hyviin raaka-aineisiin, joita löytyi sillä hetkellä kaapista.

Pyrin myös leipomaan moniin erikoisruokavalioihin sopivia kokeiluita, sillä perheessämme vältellään milloin mitäkin. Itselleni kaura ei ainakaan suurina määrinä sovi ja kun aikoinaan olin maidottomalla ja korvasin kaiken kauratuotteilla, pomppasi se allergiatesteissäkin näkyviin. Siksi käytän tattaria aika paljon kauran sijasta. Tattari on mielestäni joskus vähän liiankin terveellisen makuinen, mutta mantelijauho taittaa tätä makuelämystä makeampaan suuntaan.

ek-pehmeat-keksit-ainekset.jpg
ek-pehmeat-keksit-ainekset2.jpg
ek-pehmeat-keksit-ainekset3.jpg

Valkoista sokeria en ole omassa keittiössäni käyttänyt vuosiin. Sen lisäksi, että se on ravinneköyhä ja ns. turhaa energiaa, lapsen refluksisairaus ottaa takapakkia, mikäli hän syö sokeria (tai keinotekoisia makeutusaineita). Olenkin tutustunut vaihtoehtoisiin makeuttajiin ja huomannut, miten helpolla herkkuihin saa makeutta ilman sokeriakin. Herkkuihin, joita lapsikin voi syödä - kohtuudella. Hunaja, kookossokeri, agavesiirappi ja lakritsijauhe ovat luottopakkejani, mutta myös ihan pelkillä taateleilla, banaaneilla ja kuivatuilla mulperinmarjoilla pääsee jo pitkälle.

ek-pehmeat-keksit-kipossa5.jpg
ek-pehmeat-keksit-lautasella2.jpg

Kuvaavaa onkin, että kuvakirjaa luettaessa hippilapseni ei tunnistanut hedelmistä viinirypäleterttua vaan luuli sitä mulperinmarjaksi. No okei, viinirypäleet olivat myös pitkään poissa hänen ruokavaliostaan, koska ne pahensivat refluksia, joten eivät ole kovin tuttuja hänelle senkään takia.

ek-pehmeat-keksit-kipossa6.jpg
ek-pehmeat-keksit-paperissa.jpg

Kun itseä ei aina jaksa syyttää, niin olen tullut siihen tulokseen, että uunini on yksi syy siihen, että leipomukseni menevät monesti pilalle. Jos reseptissä on asteluku, niin normipaahdolla jää helposti raa’aksi, kiertoilmalla saa raakileelle kivat palaneet reunat. Pahuuden uuni. Onko muilla samansuuntaisia kokemuksia? Onko tukiryhmää tai kansalaisopiston kurssia, jolle voisi ilmoittautua?

ek-pehmeat-keksit-matchalatte2.jpg

Tälläkin kerralla mentiin siinä rajoilla, mutta Turbokaaos ei ehkä olisi nimensä veroinen, ellei leipomuksissa olisi hieman haasteita. Tarkemmin ajatellen kekseistä tuli aika hyviä, kun ne olivatkin pehmeitä, peksejä siis. Ja ulkonäköä tärkeämpää aina on maku ja se oli tosi hyvä (muidenkin, kun minun mielestäni).

ek-pehmeat-keksit-kipossa4.jpg

Sunnuntain pehmeät keksit eli peksit / n. 12 kpl

2 mustapilkullista banaania
1 dl mulperia
1 dl tattarihiutaleita
1 dl mantelijauhoa
½ tl vaniljauutetta
½ dl kookosöljyä
ripaus laadukasta suolaa 

Mössää kulhossa haarukalla kypsät, mustapilkulliset banaanit. Blendaa mulperit pieneksi, sulata vesihauteessa kookosöljy ja lisää kaikki ainekset banaanien joukkoon. Kookosöljy ei ole välttämätön, mutta se toi koostikseen pehmeyttä. Paista 175:ssä asteessa noin 15 min. Tai oikeastaan ihan niin kauan, kun uunisi puolesta hyvältä tuntuu ja suuremmilta palamisilta vältytään. 

Ihanaa viikon jatkoa. <3

Vastaisku ankeudelle / Itsetehtyä pehmistä

Vastaisku ankeudelle / Itsetehtyä pehmistä

Nuoruuden loppu / Disco Ensemble @ Apollo

Nuoruuden loppu / Disco Ensemble @ Apollo