Mustikka-suklaa-raakakakku

Mustikka-suklaa-raakakakku

Olen ekassa postauksessani kirjoittanut siitä, miten leipominen on välillä haastavaa. Sooloileminen reseptissä on monesti kostautunut lopputuloksessa. Ja vaikka olisin orjallisesti noudattanut reseptiä, olen onnistunut pilaamaan monet hyvät herkut. Ainakin ulkonäöllisesti.

Raakakakut ovat spesialiteettini. Niitä ei siis kypsennetä, jolloin raaka-aineiden sisältämät vitamiinit ja mineraalit tulevat paremmin hyötykäyttöön. Kermaisuus tulee mm. pähkinöistä ja valkoinen sokeri korvaantuu hunajalla, kookossokerilla, taatelilla, banaanilla tms. Raakakakkujen terveellisyydestä on ollut paljon keskustelua. Eihän se ole sama kuin salaattia puputtaisi, on niissäkin kilokaloreita. Mutta niissä on myös terveellisiä ainesosia, kun taas valkoinen sokeri ei sisällä mitään hyvää tai hyödyllistä.

ek-cashew-mustikka.jpg

Leivoin ensimmäisen raakakakkuni viitisen vuotta sitten tällä ohjeella ja se oli silmiä avaava kokemus. Miten sokeriton, maidoton, gluteeniton, munaton, ”tontonton”-kakku ei ollutkaan yhtään mauton. Siitä lähtien olen hurahtanut herkulliseen, aitoja makuja korostavaan raakaleivontaan, joka soveltuu myös erikoisruokavalioille mainiosti. Meidän taloudessa on milloin mikäkin välttämiskokeilu meneillään, kun itse sairastan kilpirauhasen autoimmuuniperäistä vajaatoimintaa ja pojalla taas on allergiaperäinen refluksi. Näistä kirjoitan blogissa varmasti myöhemmin kokemuksia ja annan vinkkejä muille samojen asioiden kanssa painiville.  

Yleisesti raakakakkuni ovat saaneet todella hyvän vastaanoton, vaikka jotkut vieraat saattavat hieman vikoa voin, sokerin ja kerman pyhän liiton puuttumista. Lapsiyleisöä on hankalampi miellyttää, mutta vain mikäli ovat kovin tottuneita perinteisiin kakkuihin. Oma poikani onneksi rakastaa raakakakkuja ja on tottunut niihin.

ek-cashew-mustikka2.jpg

Lukuisia kakkuja ja kolme blenderiä myöhemmin olen päässyt sellaiseen vaiheeseen, että kakkuni eivät ole enää kökkäreisiä. Kutsun sitä kökkäreettömäksi vaiheeksi elämässä. Alussa ajelin köpösillä halpisblendereillä ja matka katkesi useasti moottorinkäryyn. Sen verran kovaa kamaa pitäisi myllyn jaksaa jauhaa. Edelleen näen unia bledereiden Rolls Roycesta eli Vitamixista, mutta on se sen verran suolaisen hintainen, että tyydyin edullisempaan ja ”riittävän hyvään” Rawmixiin, jolla on melko hyvin pystynyt ajelemaan pähkinämurskaa tasaiseksi. Välillä sekin kyllä yskii, muttei niin pahasti kuin nuo halpismopot.

ek-cashew-mustikka3.jpg
ek-raakakakkupohja.jpg

Olen nyt oppinut raakakakkujen perusperiaatteet ja uskaltautunut tekemään muutaman kakun omalla kehittämällä reseptilläni. Tässä yksi niistä (onnistuineista), jonka tein tyttöjeniltaan. Salainen paheeni on nimittäin romantiikkaa tihkuvat Bachelor-ohjelmat ja minulla on ollut tapana kutsua tytöt kylään aina kauden ykkösjakson sekä Season Finalen aikaan. Miten ihanaa onkaan naisväellä syödä herkkuja ja sohvaperunoida jaksot tarkkaan läpi. Lapsen syntymän jälkeen on illanistujaisia tullut järjestettyä huomattavasti vähemmän, mutta tämä tapa on säilynyt ja siitä haluan pitää kiinni.

ek-mustikkasuklaa-vuoka.jpg
ek-mustikkasuklaaraakakakku4.jpg

Käytän pääosin luomuaineksia kakuissani ja tässä on vielä käytetty niitä, mitä minulta melkein aina kaapeista löytyy eli mustikkaa (kiitos iskä!) ja raakasuklaajauhetta. Lakritsijauhetta olisin laittanut enemmän, mutta se katastrofaalisesti loppui kesken. Koostumus jäi suklaakerroksessa hieman löysän moussemaiseksi, joten jos pidät kiinteämmästä kakusta, lisää kaakaovoin määrää tai vähennä nestettä. Käytän myös makeuttajia kohtuudella, koska en pidä liian makeasta kakusta. Jos makeampi miellyttää, maistele seosta ennen vuokaan kaatamista ja lisää makeutusta.

ek-mustikkasuklaaraakakakku1.jpg
ek-mustikkasuklaaraakakakku3.jpg
ek-mustikkasuklaaraakakakku2.jpg

Tadaa, rumpujen pärinää, ohje OMAAN mustikka-suklaiseen raakakakkuuni tulee tässä!

Mustikka-suklaa-raakakakku

Pohja

1dl pistaasipähkinöitä (kuorettomia, suolattomia)
1 dl mantelijauhoa
3 isoa tuoretta Medjool-taatelia
2 rkl sulaa kaakaovoita
pieni ripaus laadukasta suolaa

Blendaa pähkinät murskaksi, lisää mantelijauhe ja suola. Poista taateleista kivet ja lisää joukkoon. Aja tasaiseksi massaksi ja lopuksi blendaa joukkoon vielä vesihauteessa sulatettu kaakaovoi. Siirrä leivinpaperilla päällystettyyn irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 16 cm) ja painele tasaiseksi. Siirrä pakastimeen odottelemaan.

Suklaakerros

6 dl cashew-pähkinöitä (liotettuina)
½ dl vettä
4 kukkuraista rkl raakakaakaojauhetta
2 kukkuraista rkl kookossokeria
½ kypsä banaani
1 tl raakalakritsijauhetta
1 tl bourbon-vaniljajauhe
4 rkl sulaa kaakaovoita
pieni ripaus laadukasta suolaa

Liota pähkinät mielellään vähintään 4h, niin saat tasaisempaa täytettä. Kaada neste liotetuista pähkinöistä pois ja huuhtele. Blendaa pähkinät ja vesi tasaiseksi ja ota arviolta 1/3 – ½ massasta pois blenderistä ja laita sivuun mustikkatäytettä varten. Lisää kaikki muut ainekset paitsi kaakaovoi ja blendaa tasaiseksi. Maistele ja lisää makeutusta tarvittaessa. Lopuksi lisää kaakaovoi ja sekoita. Kaada täyte irtopohjavuokaan, tasoita ja laita takaisin pakastimeen odottelemaan.

Mustikkakerros

4 kukkuraista rkl pakastemustikkaa
½ sitruuna
1 rkl hunajaa
1 tl bourbon-vaniljajauhetta
½ dl kookosöljyä
pieni ripaus laadukasta suolaa

Käytä suklaakerroksesta siirretty cashew-täyte ja lisää siihen puolikkaan sitruunan mehu, hunaja, suola, vanilja ja mustikka. Pakastemustikasta kannattaa valuttaa neste, sillä muuten siitä saattaa tulla liian nestemäinen täyte. Maistele ja lisää jotain maustetta, jos siltä tuntuu. Lopuksi blendaa taas vesihauteessa sulatettu öljy joukkoon ja kaada suklaakerroksen päälle ja siirrä takaisin pakkaseen. Pakkasessa kakku voi olla kunnes se on täysin hyytynyt tai vaikka pidempäänkin odottelemassa. Kakku kannattaa pakastettuna nostaa useita tunteja ennen tarjoilua lämpimään.

Koristelin kakun tällä kertaa näyttävillä isoilla pensasmustikoilla ja sulatetulla Goodion mustikkaraakasuklaalla.

Tämä kakku sopii hyvin marraskuun synkkyyttä piristämään. Ihania herkkuhetkiä!

Nuoruuden loppu / Disco Ensemble @ Apollo

Nuoruuden loppu / Disco Ensemble @ Apollo

Hemmottelua ja herkkuja

Hemmottelua ja herkkuja