Anti-jouluttajan keittiössä / osa 3

Anti-jouluttajan keittiössä / osa 3

Jouluperinteitä kun miettii, niin kaikenlainen leivonta on kyllä ehdotonta suosikkiani. Koska mikään ei luo joulun tunnelmaa niin kuin pellillinen pilalle menneitä joululeivonnaisia! Onneksi joskus voi myös onnistua. Joulutortuista en ole koskaan pitänyt, mutta pipareiden leipominen, koristelu ja taikinan syönti ovat olleet omassa lapsuudessa läsnä ja halusin tuoda ne myös meidän perheen perinteisiin.

Piparitaikinan olin tehnyt Virpi Mikkosen / Vaneljan e-kirjan ohjeella ja versio sopi myös poikani erikoisruokavalioon. Taikinaan tuli hyvin pieni määrä tomusokeria, mutta muuten kyseessä oli melkeinpä terveyspiparit. Fanitan Virpi Mikkosta. Kaikki hänen kirjansa on tullut hankittua ja ohjeita roppakaupalla testattua. Lähestulkoon kaikki hänen ohjeensa ovat gluteenittomia, maidottomia ja ilman valkoista sokeria. Ja visuaalisesti niin ihania reseptejä! Tuosta jouluaiheisesta Dreamy Season -kirjasta jouluinen raakatiramisu oli myös herkkua ja aion laittaa vielä monta muutakin reseptiä kokeiluun. Kirjan voit hankkia edullisesti täältä ja tiramisuohje on julki hänen Instansa puolella.

Pari äitiystävääni lapsineen olivat kylässä ja leivoimme kolmen kolmevuotiaan voimin pipareita. Ei mennyt ihan kuin Strömsössä, kuten arvata saattaa, eikä kontrollifriikillä ollut tilanne hallinnassa ollenkaan. Huh.

ek-joulutus3-piparienleivontaa1.jpg
ek-joulutus3-piparienleivontaa2.jpg

Taikina löystyi lämmetessään ja totesimme parhaaksi leipoa piparit vähän kerrallaan suoraan leivinpaperille, koska siirtäminen rikkoi piparin muodon. Lapset eivät jaksaneet hommaan kovinkaan kauaa keskittyä ja lopulta päädyin leipomaan piparit itse lasten juostessa villinä kämppää ympäri. Uunille annan pari moitetta taas, sillä vaikka säädin asteluvun pienemmäksi ja paistoaika oli minimi, hieman palaneita reunoja saatiin aikaan. Mutta makuhan on aina tärkein.

ek-joulutus3-piparienkoristelua3.jpg
ek-joulutus3-piparienkoristelua1.jpg
ek-joulutus3-joulupiparit1.jpg

Olimme kaikki yhtä mieltä, että nämä olivat huomattavasti parempia pipareita, kuin tavalliset. Eivätkä ne välttämättä vaatisi edes koristusta, mutta kun piparit olivat jäähtyneet pistimme pojan kanssa koristellen “Turbokaaos-style”. Sulatettu raakasuklaa oli sokerikuorrutteelle terveellisempi vaihtoehto, mutta aikuisten versioihin laitettiin vähän pinkkiä. Yritin miettiä mitä muita voisi käyttää terveellisempään koristukseen kuin sulatettua raakasuklaata, mutta en keksinyt. Kertokaa minullekin, jos sellaisia tulee mieleen.

ek-joulutus3-joulupiparit6.jpg
ek-joulutus3-piparienkoristelua2.jpg
ek-joulutus3-joulupiparit5.jpg

Herkullista joulunalusviikkoa kaikille!

Jouluaiheisessa juttusarjassa ilmestyneet myös:
”Entinen anti-jouluttaja esittäytyy” sekä ”Anti-jouluttaja tutustuu kaupungin tapahtumiin”.

Joulun tunnelmaa ja oispa rahkaa / osa 4

Joulun tunnelmaa ja oispa rahkaa / osa 4

Anti-jouluttaja tutustuu kaupungin tapahtumiin / osa 2

Anti-jouluttaja tutustuu kaupungin tapahtumiin / osa 2