Kalenterikatsaus

Kalenterikatsaus

Loppuvuoden hupia on uuden vuosikalenterin hankinta ja kuulun siihen oldschool-ihmisryhmään, joka tarvitsee paperiversion digitaalisten juttujen rinnalle. Mielestäni digikalenterit ovat hyviä perheen menojen yhteensovittamiseen, mutta kaipaan sitä, että saan rustata harakanvarpaillani paperiseen kalenteriin sukulaisten ja ystävien syntymäpäivät, omat ja perheen menot ja pari sydäntä ympärille. Vähän tussia, tarroja ja to do -listoja.

Hankin yleensä aina erilaisen kalenterin, jotta pääsen kokeilemaan erilaisia juttuja. Hassuna tapana myös säilön vanhat kalenterit, vaikka niillä enää mitään virkaa olekaan, mutta ne ovat täynnä muistoja. Ikään kuin päiväkirjat. Lähivuosina olen omistanut mm. Ajaston erilaisia versioita (töiden puolesta), Polka Jamin pirteän päivyrin, englanninkielisen Passion Plannerin, kuin myös vaativamman Daily Greatnessin. Kaksi viimeistä sopivat hyvin erilaisten elämäntavoitteiden asettamiseen.

ek-kalenterit.jpg

Passion Planner haastaa suunnittelulle viikkotasolla tyyliin ”Places to go” ja ”People to see”, mutta huomasin joka kuu laittavani niihin samat jutut, jotka jäivät aina toteutumatta. Ehkä sosiaalinen elämäni ei ollut tarpeeksi vilkasta raportoitavaksi. Pitkäaikaissuunnitelmille, tavoitteille ja toteutumisen seurannalle oli omat sivunsa, joista pidin kyllä kovasti ja luulen, että jonain päivänä hankin Passion Plannerin uudelleen.

Daily Greatnessissä tehtiin kolmen kuukauden välein suunnitelmia elämän eri osa-alueille ja niitä reflektoitiin aina sen jälkeen. Joka aamu mietittiin toiveita ja iltaisin kiitollisuudenaiheita. Aluksi se tuntui kovin vaivalloiselta ja jopa väkinäiseltä, mutta pian huomasin ajatusmaailmani muuttuneen niin, että aloin huomata niitä hyviä asioita enemmän ympärilläni. Suosittelen lämpimästi, jos vaan on hieman enemmän aikaa irrottaa kalenterilleen. Daily Greatness on nimittäin nimensä veroinen. Nykyään sitä saa myös erilaisilla painotuksilla, kuten jooga, vanhemmuus, bisnes jne.

ek-kalenteri-dailygreatness3.jpg
ek-kalenteri-dailygreatness2.jpg

Äitiyslomalla haksahdin värittämiseen ja kalenterituunaukseen huolella. Aloin aluksi värittää erilaisia värityskirjoja niinä harvoina hetkinä, kun lapsi ei huutanut suoraa huutoa, mikä oli kyllä mielenterveyteni kannalta loistava ratkaisu. Liityin Kalenterimaniaan Facebookissa ja ostin MAMBI:n Happy Plannerin, erilaisia tusseja, tarroja ja kyllä – washiteippejäkin. Pistetään tällainen pieni pehmeneminen nyt sitten vaikka äitiyshormonien tai vakavan univajeen piikkiin.

ek-kalenteri-mambi-happyplanner.jpg
ek-kalenteri-mambi-happyplanner2.jpg

Planner-askartelu oli kaunis ajatus, mutta refluksikkolapseni ei tosiaan ollut siitä levollisimmasta päästä ja niinä pieninä rauhan hetkinä suoritin superäitiyttä täysillä ja soseutin luomuruokia umpiväsyneenä. Tarrat ja teipit eivät päässeet oikeuksiinsa, mutta sen sijaan lapsen kaikki nukkumispätkät ja joka ainut ruoka-aine, jota hän söi milloinkin, tuli insinöörimäisesti raportoitua parin vuoden ajalta. Jälkikäteen nämä ovat aika synkkiä taulukoita katseltavaksi, mutta täten pysyin kärryillä, että mitkä ruoka-aineet aiheuttavat refluksia ja mitkä eivät. Oli edes joku tapa hallita ja estää kaaosta.

ek-kalenteri-refluksi.jpg

Nyt taputan itseäni selkään siitä, että olen järjissäni ja näistä koettelemuksista on kunnialla selvitty. Vaikkei refluksisairaus olekaan (ehkä koskaan) kokonaan ohi, olemme päässeet huimasti eteenpäin.

Vuodelle 2018 siirryttäessä kliseiset #lovemylife-tyyppiset kalenterit alkoivat hieman nykiä silmäkulmaani. Nettikauppa Juniquen ”Boss Lady”–kalenterin kuitenkin kelpuutin, koska siinä oli sellaista voimaa, jota tälle vuodelle hain. Juhlallisesta ulkokuoresta huolimatta viikkoaukeaman sisältö jäi aika tavanomaiseksi. Tilaa on kuitenkin runsaasti muistiinpanoille, joka on minulle ehkä tärkein ominaisuus kalenterissa.

ek-kalenteri-bosslady.jpg
ek-kalenteri-bosslady2.jpg

Vuodelle 2019 lähdin yksinkertaisen kaunis visuaalisuus edellä ja päädyin tukemaan kotimaista ja itseasiassa jopa paikallista tuotantoa. Graafisen suunnittelijan Annika Välimäen kaunis viikkopäivyri täytti kriittiset vaatimukseni. Siinä on nimittäin riittävästi tilaa kullekin päivälle, mutta myös ajatuksille ja muistiinpanoille. Turhaa täytettä ei ole ja kalenterista voi myös itse tehdä sen näköisen kuin haluaa. Erityisen ihana on kohta: ”ehtii myöhemminkin”, joka on armollisempi tapa merkitä ne ikuisesti To Do –listalla roikkuvat nakit.

ek-kalenteri-annikavalimaki2019-4.jpg
ek-kalenteri-annikavalimaki2019-2.jpg

Olen sitä mieltä, että vuodesta 2019 tulee ehkäpä paras ikinä. Olen sanonut tämän kieltämättä muutaman kerran aikaisemminkin, mutta nyt vaan on sellainen olo, että tapahtuu jotain merkittävää. Tai ainakin uutta. Minä ja kalenterini olemme valmiita.

Ihania ruokakokemuksia ja livemusaa Rovaniemellä

Ihania ruokakokemuksia ja livemusaa Rovaniemellä

Joulun tunnelmaa ja oispa rahkaa / osa 4

Joulun tunnelmaa ja oispa rahkaa / osa 4