Entinen anti-jouluttaja esittäytyy / osa 1

Entinen anti-jouluttaja esittäytyy / osa 1

Jouluhistoriani on todella värikäs. Jouluja on vietetty niin palmun alla lapsuuden perheellä kuin puolison kanssa siskonmiehen vanhempien luona ja kaikkea siltä väliltä. Mitään selkeää perinnettä ei ole ollut, paitsi se, että lapsuuden perheeni kanssa olemme nähneet viimeistään joulunpyhinä. Äitini kuoli 13 vuotta sitten ja sen jälkeen minulle on ollut entistä tärkeämpää, että me muut ollaan yhdessä. Ellei aattona, niin lähipäivinä.

ek-joulutus-pallo.jpg
ek-joulutus-tori.jpg

Jouluisin äidin puuttuminen joukosta nousee pintaan sekä se, etten ole tuntunut koskaan sopivan perinteiseen joulumuorin muottiin. Siihen, joka valmistaa perinteiset rosollit ja kinkut joululauluja hyräillen ja illat skräppäilee jouluaskarteluja. Kaikella kunnioituksella näitä superjouluihmisiä kohtaan, mutta minä en vaan ole sellainen. Jossain vaiheessa päädyin miltei vihaamaan joulua ja sitä, miten meitä kaikkia yritetään aivopestä liittymään joulukulttiin. Vastustelin, koska olen aina vähän kapinoinut jotain vastaan.

ek-joulutus-valot.jpg

Kunnes tajusin, että voin tehdä meidän joulustamme ihan omanlaisen. Valita ne jutut, jotka itsestä tuntuu hyvältä ja muut jättää pois. Tai ainakin pyrkiä tekemään kompromisseja semi-jouluttaja-puolison kanssa. 

ek-joulutus-torikuusi.jpg

Mutta joulupöydässä ei tarvitse olla sataa sorttia. Ystäväni kertoi aikovansa tarjota sushia ja pitsaa. Respect. Lahjojakaan ei ole pakko ostaa, soittolista voi sisältää jotain ihan muuta kuin jouluisia hymnejä ja joulu tulee myös huolimatta siitä, onko ikkunalaudalla viisikymmentä muovitonttua, värikkäät parvekevalot välkkymässä ja itseaskarrellut joulukortit lähetettynä. Stressiä ei ainakaan saisi niistä ottaa. Tärkeämpää on rauhoittuminen ja yhdessäolo.

ek-joulutus-pukki.jpg

Lapsen syntymän jälkeen olen avartanut katsantokantaani omasta navasta ulospäin. Viime jouluina on ollut hyvin simppeli meininki kotona pienellä porukalla sukulaisten kesken. Pöydässä on ollut suosikkejani, ainakin mätiä, sipulisilppua ja cremeä, taustalla soinut mm. Bad Religionin joululevy ja ne muutamat joulukoristeet, jotka on laitettu esille, on lapsuudesta. 

ek-joulutus-rovaniemi.jpg

Mutta perinteet on tehty katkottaviksi, joten matkaamme tänä jouluna kauas pohjoiseen appivanhempien luokse. Lapsuuden perheeni jää tänä vuonna näkemättä, mutta ensi vuonna sitten taas uudet kuviot. Jännä nähdä muuttaako napapiirin taajuus joulufiiliksiäni. Toivon kaikille harmaan sateisesta säästä huolimatta ihanaa joulukuuta ja rohkeutta tehdä omanlaisia juttuja.

Jaan tässä vielä monia eri musiikkityylejä sisältävän jouluisen soittolistani, jota on oikeasti kiva kuunnella, kun markettien joululaulut alkavat kiukuttaa. Enjoy! 

Turbokaaoksen joulukimara 2018

Anti-jouluttaja tutustuu kaupungin tapahtumiin / osa 2

Anti-jouluttaja tutustuu kaupungin tapahtumiin / osa 2

Vastaisku ankeudelle / Itsetehtyä pehmistä

Vastaisku ankeudelle / Itsetehtyä pehmistä