Kookosjogurttia kolmella tapaa: mango, suklaa ja laku

Kookosjogurttia kolmella tapaa: mango, suklaa ja laku

Muistan, kun kesällä 2016 söin Nizzassa ensimmäisen huippuherkullisen kookosjogurttini ja mietin, että miksi ihmeessä meillä ei ole näitä?! Olin valmis alkamaan maahantuojaksi siltä istumalta. Kotona mietin kookosjogurttitehtaan perustamista. Mietin tätä ideaa aika pitkällekin ja se muhii takaraivossani edelleen, joten jos olet jogurttitehtailija tai vastaava ja luet tätä, niin ota yhteyttä. :)

Nykyään kaupasta saa onneksi jo usealtakin merkiltä varsin hyviä kookosjogurtteja, mutta niiden runsaampi syöminen käy turhan paljon kukkaron päälle. Olenkin tehnyt itse perinteistä maustamatonta kookosjogurttia useita kertoja, mutta koostumus on jäänyt aika vetiseksi, vaikka tykkään paksusta ja tuhdista jogurtista.

Ohuempi maustamaton jugu on ajanut hyvin asiansa esimerkiksi marjojen ja pähkinöiden kanssa, mutta tällä kertaa lähdin ihan villisti sakeuttamaan ja maustamaan siitä jälkkäriversioita. Sakeutukseen voisi käyttää tapiokatärkkelystäkin, mutta kokeilin tässä merilevästä valmistettua agar agaria, jota löytyy ainakin Turun Vegekaupasta. Agar agar toimii liivatteen tavoin, muttei sisällä eläinperäisiä ainesosia ja sopii myös vegaanin ruokavalioon.

Kookosmaitoa käytän reilusti leivonnassa ja ruuanlaitossa. Suosikkiani on Santa Marian pahvitetrat, koska purkeista saattaa irrota metallia. Maitohappobakteerikapselien sijasta kokeilin tällä kertaa kotimaista extravahvaa Puhdas+ -pussimuotoista jauhetta.

ek-kookosjogurtti-ainekset.jpg

Haasteena tässä jogurtin valmistuksessa oli se, että agar agar pitää liottaa kuumaan kookosmaitoon, mutta maitohappobakteerit puolestaan kuolee kuumassa, joten neste täytyy jäähdyttää tässä välissä. Tein tutkimusta agar agarin toiminnasta ennen aloitusta ja löysin täältä aika perusteelliset ohjeet jugun sakeuttamiseen.

Yleensä hapatusvaiheessa ohjeistetaan laittamaan harsoliina kumilenksulla purkin suulle. Itse olenkin käyttänyt kunnon Niksipirkka-kyhäelmää eli kangaskäsineestä askarreltua harsoa. Sormikashapatusta siis. Hapatin tätä satsia noin 30 tuntia ja siinä vaiheessa maku oli miellyttävää ja koostumus jähmeä kuin hyytelö. Tässä vaiheessa sekoitin jogurtin ja laitoin sen vielä jääkaapiin tekeytymään lopulliseen muotoonsa ja makuunsa.

ek-kookosjogurtti-hapatus.jpg

Vaniljaisen perusjugun maustoin jälkkäriversioiksi vasta hapatuksen ja jääkaappisäilytyksen jälkeen. Käytin hyvin simppeleitä mausteita ja äärimmäisen vähän makeutusta, joten jos tykkäät makeasta, niin lisää makeutuksen määrää reippaammalla kädellä. Ohjeessa 1dl tarkoittaa siis valmista jogurttia ja jos haluat tehdä koko purkin satsin kerralla kerro ohje 3-4-kertaiseksi.

ek-kookosjogurtit-mango-laku-suklaa2.jpg

 

Kookosjogurtti

400 ml kookosmaitoa
1 tl agar agar -jauhetta
1 pss (tai 2-3 avattua kapselia) maitohappobakteereita
1 tl vaniljauutetta

Lisää kookosmaito kattilaan ja ripottele päälle agar agar. Älä sekoita. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos alkaa vähän pulpahdella. Hämmentele viitisen minuuttia, lisää vaniljauute ja anna jäähtyä, kunnes lämpötila tuntuu sormituntumalla alle 37 asteiselta. Sekoita jäähtyneeseen kookosmaitoon maitohappobakteerijauhe huolellisesti puuhaarukalla vispaten. Kaada seos kuumalla vedellä desinfioituun kannelliseen lasipurkkiin, peitä suu kangasliinalla ja laita purkki pimeään ja lämpimään paikkaan hapattumaan (12-48 h). Maistele välillä ja kun happamuus on sopiva, laita jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi. Tee makuversiot tämän jälkeen.

ek-kookosjogurtti-suklaa.jpg

Suklaa-jugu

1 dl jogurttia
1 tl raakasuklaajauhetta
1 tl hunajaa

(Koristeena pähkinämurskaa ja chiansiemeniä)

ek-kookosjogurtti-lakritsi_pysty.jpg

Laku-jugu

1 dl jogurttia
½ tl raakalakritsijauhetta

(Koristeena kuivattuja mulperinmarjoja ja lakritsijauhetta)

ek-kookosjogurtti-mango.jpg

Mango-jugu

1 dl jogurttia
2 rkl mangososetta

(Koristeena kurkumaa ja mangososetta)

 

Hyvää, simppeliä ja kätevää! Tästä on hyvä lähteä jatkokehittelemään jogurttia ja uusia makuja!

Perioraalidermatiitti kuriin ihmeöljyllä

Perioraalidermatiitti kuriin ihmeöljyllä

Astetta parempaa kasvisruokaa Hüggen tapaan

Astetta parempaa kasvisruokaa Hüggen tapaan