Ystävänpäivän laskiaispullat - raakana

Ystävänpäivän laskiaispullat - raakana

Ne, jotka minua tuntevat, tietävät, että suhtaudun intohimolla laskiaispulliin. Sitä perinneherkuista parasta voisin syödä vaikka ympäri vuoden. Mutta vain, jos se on hyvin valmistettu. Kaupan valmispullat ovat valitettavan usein kuivia känttyjä, joissa kermavaahto on tursotettu reunoille silmänlumeeksi. Herkkuhyllyllä vähän jo itkettää valmiiksi. Ja täytteenä niissä on aivan vääriä juttuja, kuten hilloa tai jotain Nutella-hirvityksiäkin. Tämä ei minulle kyllä vetele. Perinteet kunniaan!

ek-ystavanpaiva-laskiaispulla-raaka-kuppikakku3.jpg

Monissa asioissa en ole sieltä perinteisimmästä päästä, mutta mantelimassan suhteen en jousta. Historiankirjoissakin kirjoitetaan mantelimassasta - alkuperäisenä täytteenä. Hillolla on alettu korvaamaan ainoastaan silloin, kun on ollut aineksista pulaa. Okei, laskiaispullathan ovat alkujaan Ruotsista, mutta viis siitä. Voisin sanoa myös pari sanaa siitä epäkohdasta, että laskiaistiistai on maaliskuussa, mutta jätän sanomatta.

ek-ystavanpaiva-laskiaispulla-raaka-kuppikakku6.jpg
ek-ystavanpaiva-laskiaispulla-raaka-kuppikakku7.jpg

Äitini tapasi tehdä parhaat laskiaispullat perinteikkäästi kovertaen pullan kantaosan ja sekoittaen mantelimassan ja maitoa pullatäytteeseen, jonka jälkeen täyttäen seoksella pullan uudelleen. Vaahdossa ei myöskään kursailtu. Nykyisin valitsen gluteenittoman pullan, jos vain mahdollista, mutta syön silloin tällöin myös normiversioita. Turussa parhaat pullat saa muuten leipomo Grynistä Forum-korttelista. Heidän pullansa on pullien aatelia ja mantelimassa on tehty itse paahdetuista manteleista, joka sopii äärettömän hyvin. Siitä heräsi itsellekin innostus lähteä kokeilemaan toimisiko pulla raakakakkuna (tai oikeastaan kuppikakkuna).

ek-ystavanpaiva-laskiaispulla-raaka-kuppikakku1.jpg

Ja sehän toimi.

Kunhan on pullanmakuinen täyte, loistava mantelimassa ja reilusti vaahtoa, niin se täyttää ainakin omat laskiaspulla-kriteerini. Tein kuppikakkuihini raakakakkumaisen pohjan ja tässä käytin kookoskermaa vaahtona. Uskon, että tavallinenkin kerma toimii yhtä hyvin. Kakkuset voi myös tehdä söpöihin muffinssivuokiin tai kerroskakkuna laseihin.

ek-ystavanpaiva-laskiaispulla-raaka-kuppikakku8.jpg
ek-ystavanpaiva-laskiaispulla-raaka-kuppikakku4.jpg

Rakastan myös ystävänpäivää, koska se on ajatuksena jo niin ihanan romanttinen. Vaikken sitä välttämättä mitenkään juhlistakaan, niin rakkautta on vaan kaikkialla. Okei, olen vähän ällö, kun minusta koko viikko voisi olla ystäväviikko! <3

Näistä tuli sitten ystävänpäivän raakakuppikakkuja. Lähes kaikki osiot valmistettiin blenderillä ja aloitin paahtamalla mantelit. Jos tykkäät reilusta vaahdosta, kookosvaahto-osion voi tuplata. Tavallisella kermalla riittänee yksi purkki. Pullat saa jähmettymään jääkaapissakin, mutta paras tulos tulee, kun käyttää niitä pakastimessa jonkin aikaa ja koristelee vaahdolla vasta kun ovat hieman sulaneet.

ek-ystavanpaiva-laskiaispulla-raaka-kuppikakku5.jpg

Ystävänpäivän laskiais(raaka)pullat

n. 8 kpl (pieniä muffinssivuokia)

Pohja

1 ½ dl pekaanipähkinöitä
3 tuoretta medjool-taatelia
½ tl ceylon-kanelia
1 tl kookosöljyä (sulana)

Blendaa pähkinät, poista kivet taateleista ja lisää ne joukkoon kanelin kanssa. Blendaa tasaiseksi massaksi. Lopuksi sekoita joukkoon tilkka öljyä. Taputtele massa muffinssivuokien pohjalle ja laita kylmään jähmettymään.

Pullatäyte

3 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
½ sitruunan mehu
½ dl kookosmaitoa
2 tl hunajaa
½ tl kardemummaa
½ tl vaniljauutetta
¼ dl vettä
2 tl kookosöljyä (sulana)
ripaus laadukasta suolaa

Liota cashew-pähkinöitä ainakin pari tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtele. Blendaa pähkinät, lisää sitruuna, kookosmaito, vesi ja mausteet. Kun täyte on tasaista ja sileää, lisää sulatettu kookosöljy. Lisää mausteita tai makeutusta tarvittaessa. Kaada täytettä kuppikakkujen pohjan päälle ja laita taas kylmään.

Mantelimassa

½ dl paahdettuja manteleita
3 tl mantelivoita
2 tl kauramaitoa
pari tippaa vanilja-steviaa

Paahda mantelit pannulla niin, että ne alkavat saada vähän väriä. Jauha paahdetut mantelit morttelissa rouheeksi ja sekoita mantelivoin kanssa. Notkista kauramaidolla ja tipauta ihan vaan pari tippaa vanilja-steviaa makeudeksi. Ripottele mantelimassaa pullatäytteen päälle.

Vaahto

1 tlk kookoskermaa
1 tl hunajaa
1 tl vaniljauutetta

Vaahdota jääkaappikylmä kookoskerma ja lisää vanilja ja sopiva makeus. Koristele pullat vaahdolla, manteleilla ja raakasuklaajauheella.


Hunajaista ystävänpäivää ja laskiaista kaikille! <3

Ashwagandha-uute tuo stressiin helpotusta

Ashwagandha-uute tuo stressiin helpotusta

Perioraalidermatiitti kuriin ihmeöljyllä

Perioraalidermatiitti kuriin ihmeöljyllä