Ashwagandha-uute tuo stressiin helpotusta

Ashwagandha-uute tuo stressiin helpotusta

Ashwagandhasta puhutaan nykypäivänä melko uutena asiana, mutta todellisuudessa tätä ”Intian ginsengiä” on käytetty ayurvedisessä lääketieteessä jo tuhansia vuosia. Arvostettuna adaptogeenisenä rohdoskasvina se parantaa etenkin kehon sopeutumiskykyä stressiin vahvistaen lisämunuaisten toimintaa ja normalisoiden kortisolitasoja.

Ashwagandha eli suomeksi rohtokoisio tukee myös immuunipuolustusta ja muita käyttökohteita ovatkin mm. unettomuus, hermostuneisuus, autoimmuunisairaudet, uupumus, seksuaaliterveyden ongelmat, hedelmättömyys, matala verenpaine, kognitiiviset haasteet, niveltulehdukset ja sydäverisuoniston ongelmat. Eli lähes kaikkeen tästä on apua.

Kyseinen adaptogeeni tuli minulle tutuksi jo vuonna 2013, kun vaihdoin silloisen kilpirauhaslääkärini ohjeistuksella huonosti toimivan tyroksiini-lääkitykseni T3-monoterapiaan. T3-lääkityksen avulla sain kyllä elämäni takaisin, vaikka lääkityksen vaihto ei mennytkään oppikirjojen mukaan. Olin monta kuukautta todella ”vajaalla” ja voin äärimmäisen huonosti, kunnes T3:sta sisältävä Liothyronin lääkitys saatiin nostettua oikealle tasolle. Ashwangandha auttoi minua silloin jatkuviin päänsärkyihin, väsymykseen ja etenkin alakuloisuuteen, koska se sisältää mielihyvähormoni serotoniinia. Kuten kahvi buustaa mielialaani, oli ashwagandha kilpirauhastaipaleeni ”synkimmän vaiheen” luottopakkini. Kutsuin sitä jopa onnellisuusjauheeksi.

Huono puoli oli sitten se maku. Sanahirviö ashwagandha tarkoittaakin sanskriitiksi hevosen tuoksua ja siltä se tosiaan haisi ja maistui. Muistan liottaneeni vihertävää pahanmakuista jauhetta teen joukkoon ja todella taistelleeni saadakseni sitä alas. Onneksi löysin myöhemmin tämän Puhdistamon uutteen, jota voi käyttää niin pieniä määriä, että se tuskin maistuu isossa kupissa teetä. Puhdistamon tuote (KSM-66) on kliinisesti tutkittu uutejauhe ja puhtainta ashwagandhaa maailmassa. Pieni purkillinen riittää pitkään, koska suositus on käyttää sitä maksimissaan ½ tl päivässä.

ek-puhdistamo-ashwagandha2.jpg

Raskaudenaikaista käyttöä ei suositella ja jostain löysin myös viitteitä, ettei sitä suositeltaisi myöskään kilpirauhasvaivoissa. Tämä perustuu siihen, että rohtokoisio saattaa lisätä tyrosiinin määrää elimistössä, mutta näin vajaatoimintaisena en pidä sitä mitenkään pahana, enkä ole havainnut käytössäni mitään liikatoimintaan viittaavia oireita. En ole lääkäri (vaikka kovasti aihetta luen ja opiskelen ja ystävieni kesken minut tunnetaankin ”tohtori Koskisena” ;) ), joten kannattanee konsultoida oikeaa kilpirauhaslääkäriä ennen käyttöä, jos asia mietityttää.

Pääosin rohtokoisio on kuitenkin tasapainottava eli toimii yhtä aikaa rauhottavasti ja virkistävästi. En nauti ashwagandhaa enää päivittäin, mutta tartun uutteeseen aina silloin, kun elämässäni tuntuu olevan liikaa kaikkea hektistä ja kaipaan rauhaa. Tai niinä hetkinä kun kärsin unettomuudesta, ahdistuksesta ja alakuloisuudesta.

ek-puhdistamo-ashwagandha4.jpg
ek-puhdistamo-ashwagandha5.jpg

Kohta 20 vuotta kestänyt kilpirauhastaipaleeni on ollut hyvinkin kivikkoinen ja sairauden kanssa eläminen kaikkea muuta kuin helppoa. Helppoa sen sijaan olisi nostaa kädet pystyyn ja olla “f**k it” ja näillä jaetuilla korteilla mennään. En ole kuitenkaan uhriutuja-tyyppiä, vaan oli vaiva ja tilanne mikä tahansa, yritän aina etsiä siihen ratkaisun. Onneksi myös nykyinen ihana kilpirauhaslääkärini on myös sinnikäs. Sanotaanko, että hyvin monet ravintolisät, vitamiinit, superfoodit ja erikoisruokavaliot on tullut kokeiltua. Ashwagandha on ollut mukana pitkään ja sitä kehtaan pitkän kokemukseni vuoksi ehdottomasti suositella.

Tässä myös kehittämäni ohje ashwagandhaa sisältäviin raakasuklaisiin, jotka sisältävät vielä suklaan hyvää tekevien ainesosien takia paljon rakkautta ja onnellisuutta. Mukavaa hiihtolomaviikon jatkoa ja syökää itsenne onnellisiksi! <3

ek-puhdistamo-ashwagandha-raakasuklaat.jpg
ek-puhdistamo-ashwagandha-raakasuklaat2.jpg

Onnensuklaat

1 ¼ dl kaakaomassaa
½ dl kaakaovoita
½ tl vanilja-uutetta
½ rkl hunajaa
½ tl raakalakritsijauhetta
1 reilun kokoinen tl mantelitahnaa/mantelivoita
1 - 1 ½ tl ashwaganhda-uutetta
ripaus laadukasta suolaa

Sulata ainekset vesihauteessa lempeällä lämmöllä sekoitellen. Lisää tarvittaessa makeutusta tai lakua/mantelia. Kaada silikonimuotteihin ja laita pakkaseen jähmettymään. Nauti rauhassa.

Lapsen flunssaan hoitovinkit ja asiaa antibiooteista

Lapsen flunssaan hoitovinkit ja asiaa antibiooteista

Ystävänpäivän laskiaispullat - raakana

Ystävänpäivän laskiaispullat - raakana