Lapsen flunssaan hoitovinkit ja asiaa antibiooteista

Lapsen flunssaan hoitovinkit ja asiaa antibiooteista

Tämä vuosi on alkanut uskomattoman surkeasti jatkuvan flunssa-aallon rantautuessa kotiimme ja se sai minut pohtimaan, miten voisimme parantaa vastustuskykyämme ja miten tähän pirulliseen kierteeseen on ylipäätään jouduttu.

Sairaushistoriaa avaan sen verran, että kohta neljä vuotta täyttävä poikamme on refluksikko ja hänellä on myös diabetekselle altistava geeniperimä, jonka takia käymme vuosittain Turun yliopiston DIPP-tutkimuksen kontrolleissa, jolloin häneltä otetaan verinäyte ja tutkitaan löytyykö diabetekseen liittyviä vasta-aineita. Kaikki uudet ruoka-aineet ja sairastelut pitää tutkimukseen osallistuvilta kirjata ylös, koska tutkimuksessa yritetään selvittää syitä siihen, mitkä asiat laukaisevat ykköstyypin diabeteksen. Siksi pojan sairastelujen lukumäärät ja laadut ovat minulla tarkkaan ylöskirjattuna ja muistissa.

Ensimmäisenä päiväkotivuonna, jolloin hän oli reilu 2-vuotias, flunssa-kuumeita oli raporttini mukaan viisi kappaletta eli keskimääräiseen päiväkodin aloitukseen verraten aika vähän. Vähemmän jopa kuin 1-vuotiaana, jolloin olimme vielä kotona. Refluksin ja yleisen hyvinvoinnin takia halusimme välttää antibiootteja kuin ruttoa. Korvatulehduksia on ollut jopa kymmenisen kappaletta, mutta antibioottireseptit ovat jääneet aina lääkärin pöydälle. Toki lääkärit monesti suosittelivat antibioottien syömistä, mutta joka kerta lähdimme vastaanotolta yhteisymmärryksessä siitä, että tilannetta jäädään seuraamaan, jos tulehdus menisi itsellään ohi. Ja ainahan se meni.

Koskaan ei jääty kädet ristissä odottelemaan, että korvat paranevat, vaan aina tehtiin jotain muita edesauttavia toimia. Tässä postauksessa avaan kikkakolmosiani teillekin, silläkin uhalla, että leimaudun hipiksi.

ek-lasten-flunssa-refluksi-homeopatia-kuulat.jpg

Viime vuonna loppusyksystä tuli sitten niin paha tulehdus, että tärykalvoon oli tullut jo reikä ja lääkärimme korosti, että kuulo voi olla vaarassa, ellei tällä kertaa lääkitse. Emme uskaltaneet olla eri mieltä ja syötimme lapselle (suppeakirjoisen) antibiootin, Precosalla suolistoa tukien.

Vaikka se oli oikea ratkaisu siinä kohtaa, jälkipyykkiä pestään nyt sitten ties kuinka pitkään. Poika on valitellut vatsakipua antibioottikuurista alkaen (nyt jo 3kk), refluksioireet ovat pahentuneet ja neljäs adenovirusinfektio kahden kuukauden sisään kertoo karua kieltä siitä, mitä vastustuskyvylle on tapahtunut. Tähän tilanteeseen joutuminen harmittaa minua vieläkin. Yritän välillä muistuttaa itseäni siitä, että korvatulehduksia on ollut hänellä aika monta ja siihen nähden 3,5 vuotta ilman antibiootteja oli hyvä saavutus kuitenkin. Nyt pitää vaan yrittää pysyä jatkossa niistä erossa. En edes halua miettiä, että minkälaista arkemme olisi, jos kuureja olisi syöty aina, kun sitä tarjottiin.

Refluksitauti on kuitenkin yksi lisätriggeri lapsen flunssayhtälössä ja se provosoi korvatulehduksen aika usein esiin jälkitautina. Tämä olkoon varoittava esimerkki siitä, miten etenkin refluksikon kannattaa välttää antibiootteja, jos se vaan mitenkään on mahdollista. Liiallisen itseruoskinnan sijasta kerron, miten olemme säästyneet antibiooteilta sen 3,5 vuotta. Ehkä mukana on ollut myös hyvää tuuria, mutta uskon näistä olleen paljon apua.

 

Turbokaaoksen korvatulehdusprotokolla 

1) Pidä ilmatiet auki

Korvatulehduksen ennaltaehkäisyssä flunssaisen lapsen ilmatiet on hyvä pitää mahdollisimman paljon avoinna, jottei korvakäytäviin tule painetta. Suolasuihketta ja Otrivinia (ei alle 1-vuotiaalle) siis ohjeiden mukaan nenään, varsinkin ennen nukkumaanmenoa. Sängynpääty kannattaa nostaa myös pään puolelta korkeammalle. Meillä se on refluksin takia vakiona, mutta flunssassa tämä toimenpide on suositeltavaa muillakin lapsilla.

Baby-Vac-nenäimuri on huikea! Imuriin liitettävä lisäosa tyhjentää röörit helposti, jos lapsi ei vielä kunnolla osaa niistää. Ja sillä saa kyllä enemmän saalista, vaikka osaisikin. Yskään puolestaan auttaa parhaiten hunaja ja Uudeasta-Seelannista peräisin olevalla Manuka-hunajalla on lisänä antibakteerisia vaikutuksia, joten käytämme sitä, vaikka se onkin aivan-hirveän-hintaista.

ek-lasten-flunssa-refluksi-nena.jpg

2) Homeopaattiset ja D-vitamiini käyttöön

Korvatulehduksen iskiessä tulehdustippaa ja erilaisia homeopaattisia valmisteita kannattaa kyllä kokeilla. Uskon luonnonlääkintään ja homeopaattisiin ja olen hyvin tietoinen siitä, että kaikki eivät usko ja se myös herättää ihmisissä voimakkaita humpuuki-reaktioita. Siitä huolimatta koen, että olemme saaneet niistä apua ja vaikka teho olisikin plaseboa, niin silti ennemmin syötän lapselleni haittavaikutuksettomia sokerikuulia kuin antibioottia.

D-vitamiinin määrä kannattaa flunssan aikana myös tuplata ja THL:n suositukset 10:stä mikrogrammasta ovat muutenkin aivan naurettavia. Tämä tieto on vahvistettu myös lääkärin toimesta. 25-50 mikrogrammaa on yleensä lapselle sopiva määrä ja D-vitamiinitasoa kannattaa myös tarkistaa verikokeilla, jolloin näkee mikä on juuri hänelle oikea annostus.

ek-lasten-flunssa-refluksi-homeopatia.jpg
ek-lasten-flunssa-refluksi-homeopatia3.jpg

3) Helli suolistoa

Vastustuskyky lähtee suolistosta, joten pyri noudattamaan lapsellakin terveellistä ruokavaliota, joka sisältää luomuna paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Tämä nyt on yleensäkin itsestäänselvyys, mutta lapsi voi olla eri mieltä. Meilläkin on hiljattain alettu nirsoilemaan ruuan suhteen, joten yritin etsiä lisäksi jotain monivitamiinia hänelle vastustuskykyä tukemaan. Valitettavasti kaikki lasten vitamiinit ovat makeutusaineilla kyllästettyjä, enkä sellaisia voinut jo valmiiksi vatsakipuiselle antaa. Vinkkaa siis minulle, jos makeutusaineettomia lasten vitamiineja on olemassa, kiinnostaa!

Smoothiet ovat onneksi hänen suosikkejaan ja se onkin hyvä piilo kaikelle terveelliselle, jota hän ei muuten söisi. Tässä vielä ohje aiemmin blogissani olleeseen vihersmoothieen.

Vannon myös laadukkaiden (monta elävää kantaa sisältävien) maitohappobakteerien nimeen ja supertehokas Vivomixx meneekin meillä jatkuvalla syötöllä, koska siitä on ollut hyötyä myös refluksin hoidossa. Lehmänmaitotuotteet sen sijaan tekevät hallaa sekä refluksissa että korvatulehdusessa, joten ne kannattaa jättää pois tulehduksen ajaksi ja ehkä muutenkin, jos tulehduksia on runsaasti.

ek-lasten-flunssa-refluksi-d-vivomixx.jpg

4) Hoida särkyä 

Tärkeintä korvatulehduksen hoidossa on, että vaikka sitä jäätäisiinkin seuraamaan ilman antibiootteja, ettei lapsen tarvitsisi kärsiä kivusta. Särkylääkkeet siis huoletta käyttöön ja hyvänä paikallishoitona toimivat Orodrops-merkkiset puuduttavat korvatipat. Näillä eväin on menty tulehduksen keskellä muutamat lentomatkatkin täysin kivuitta. Pojallemme suun kautta otettavat lääkkeet eivät oikein sovi refluksin takia, mutta supot eivät ärsytä mahaa. Jos suun kautta otettavat lääkkeet käyvät, niin Pronaxenista on viitteitä myös korvatulehduksen ennaltaehkäisyssä.

ek-lasten-flunssa-refluksi-korva.jpg

5) Älä anna lapsen nuolla ovenkahvoja

Hyvä käsihygienia on toki tärkeää. En ole kuitenkaan ollut sen suhteen aina mitenkään hysteerinen, koska olen lukenut paljon hygieniahypoteesista, jonka mukaan liika hygieenisyys aiheuttaa taas uusia ongelmia, kuten infektioita, allergioita ja astmaa. Meillä ei myöskään käytetä mitään synteettisiä tai desinfioivia pesuaineita siivouksessa. Mutta on kieltämättä hieman eri tilanne maalla asuvan jättää ne multaiset kädet pesemättä ennen ruokailua hyvien bakteerien toivossa, kuin kaupungissa asuvalla. Näin tautikaudella yritän myös estää, ettei lapsi nuole kaikkea mahdollista. Kuten ovenkahvoja, kengänpohjia, kärrynrenkaita ja sen sellaisia. En tietenkään puhu nyt kokemuksesta, vaan ihan teoriassa vaan mietin…  

 

Olen tosi iloinen, jos näistä vinkeistä olisi apua muillekin. Kiinnostaisi myös tietää, että mitkä ovat teidän vinkkinne flunssan ja korvatulehduksen hoitoon! Toivotaan, että kaikki taudit tältä talvelta ja keväältä olisi nyt selätetty siellä ja täällä. Parempaa vuoden jatkoa lapsukaisille!

Ihana aamu @ Café Victor

Ihana aamu @ Café Victor

Ashwagandha-uute tuo stressiin helpotusta

Ashwagandha-uute tuo stressiin helpotusta