Positiivinen mieli on paras sairausvakuutus

Positiivinen mieli on paras sairausvakuutus

Päätin vahvistaa hyvää ja julkaista uudelleen todella vanhan positiivisuudesta kertovan postaukseni, jonka julkaisin toisaalla viitisen vuotta sitten. Koska itsekin kaipaan tasaisin väliajoin muistutusta näistä asioista ja aloin miettiä miten oma mieliala vaikuttaa sairauksiin, niiden kokemiseen ja yleisesti myös onnellisuuden tunteeseen. 

Oletteko kanssani samaa vai eri mieltä? Kommentoikaa ihmeessä. Tarkoitus ei siis ole arvostella tai syyllistää ketään, vaan pohdin tutkimustulosten lisäksi myös omista kokemuksistani mm. kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa kamppailemisesta ja siitä, miten vaikeaa joskus on pitää yllä sitä positiivisuutta ja toivoa. Mutta sitä on. Ja se tulee vaan todemmaksi, kun siitä kirjoittaa.

ek-positiivisuus-viljapelto-pilvet-mokilla.jpg

“Olen lähiaikoina lukenut kirjoja positiiviseen psykologiaan, onnellisuuteen ja terveyteen liittyen. Dr. Lissa Rankinin kirjoittaman Mind Over Medicine: Scientific proof that you can heal yourselfin, Saku Tuomisen Hyvän elämän ja Elina Tanskasen Hyvän mielen reseptejä, muutamia mainitakseni. Tutkimusviittaukset ja artikkelit aiheen ympärillä tukevat sanomaa siitä, että ihminen on psyykkis-fyysinen kokonaisuus eli kaikki vaikuttaa kaikkeen.

ek-positiivisuus-oinen-jarvenpinta.jpg

Onnellisuus ei ole kuin pieneltä osin kiinni siitä, miten hyvä elämäntilanne sillä hetkellä on, vaan siitä, miten siihen suhtautuu. Onko uhri vai aktiivinen vaikuttaja omassa elämässään? Optimistit myös sairastavat vähemmän ja toipuvat sairauksista helpommin.

Fyysinen sairaus voi syntyä kroonisen stressin tai yksinäisyyden seurauksena, yhtä lailla kuin jatkuva sairastelu voi edesauttaa masennuksen puhkeamista. Mielialaan, aivojen toimintaan ja tunteisiin vaikuttaa myös se mitä syömme. Onnellisuushormoni serotoniinista muodostuu 95% suolistossamme, joten suoliston huono kunto tai hoitamattomat ruoka-aineallergiat syövät tavallaan onnellisuuttamme. Aivojen välittäjäaineet ja niihin vaikuttavat tekijät sekä mielen vaikutus terveyteen ovat äärettömän mielenkiintoisia tutkimusaloja, joihin haluaisin perehtyä vielä tarkemminkin.

ek-positiivisuus-mustikka-suklaa-raakakakku.jpg

Placebon näytöt lääketieteessä ovat vahvat, kun ajatellaan ihmeparantumisia kuolettavistakin taudeista. Eräässäkin tutkimuksessa Parkinsonin taudin oireet vähenivät testiryhmällä merkittävästi, kun he luulivat olleensa aivoleikkauksessa. Vaikka tosiasiassa heille oli tehty vain kalloon reikä, mieli hoiti loput. Nosebon eli negatiivisen ajattelutavan vaikutukset näkyvät myös: sokeripillereitä syöneet kokevat päänsärkyä 80%:n todennäköisyydellä, kun heille kerrotaan ennen testiä, että ”lääkkeen” sivuvaikutuksena voi esiintyä päänsärkyä. Tärkeintä on siis uskoa itse paranemiseen ja löytää myös lääkäri, akupunktiohoitaja tai ravintoterapeutti, joka uskoo.

ek-positiivisuus-aurinko-kivetyksella.jpg

Helpommin sanottu kuin tehty. Kun kiireessä tulee mussutettua, mitä sattuu vatsalle sopimatonta ja alkaa väsyttää ja asiat menevät pieleen, niin negatiivisuuden kehä on valmis. Eniten vituttaa kaikki. Vaatii todellista tahdonvoimaa ja isoja korjausliikkeitä muuttaa omaa suhtautumistapaansa ja saada siinä sivussa pelkoja ja pahuutta huuteleva alitajuntakin vaiennettua.

ek-positiivisuus-elisa-pohdiskelee-budapest.jpg

Mutta se on mahdollista. Kaikki on mahdollista.  Löytää kultareunukset kakkakasasta, aurinko pilvien takaa ja hymyillä kivulle. Viimeisintä olen kokeillut kipulääkkeiden korvikkeena. Toimii, vaikkei kovin mukavaa olekaan. Olen etsinyt arjesta myös hyviä, vaikkakin pieniä juttuja, jotka saavat hyvälle tuulelle.

Tämä olkoon postaus, johon haluan palata, kun mieli on maassa. Uskoa, että sairaudet hälvenevät, kun elämässä on muut osa-alueet kunnossa.”

Terveellisempi pannari ja chia-hilloa

Terveellisempi pannari ja chia-hilloa

Sushia ja tuijottelua @ Shibui

Sushia ja tuijottelua @ Shibui