Astetta terveellisemmät lastenjuhlat ja kirjasuositus

Astetta terveellisemmät lastenjuhlat ja kirjasuositus

Synttärijärjestelyt ovat vieneet kovasti aikaa, joten pieni kirjoitustauko on ollut päällä. Viikonloppuna meillä nimittäin hulinoitiin äitienpäivän ohella pojan neljävuotissynttäreitä sekä kaverien että sukulaisten kesken eri päivinä. Vauhtia ja naurua ei ainakaan puuttunut. Keittiössä piti jonkin verran häärätä, mutta viikonloppu oli kaikin puolin oikein onnistunut ja ihana!

ek-lastensynttarit-4v-viirit.jpg
ek-lastensynttarit-tunnelmaa.jpg

Olen huomannut sellaisen trendin, että neljään ikävuoteen siirryttäessä lasten synttäreille kutsutaan lähes poikkeuksetta koko ryhmä ja synttärit järjestetään jo jossain muualla kuin kotona. Eikä siinä sinänsä mitään vikaa, mutta jotenkin tykkäämme enemmän kotisynttäreistä pienemmällä porukalla ilman suuria touhuspektaakkeleita. Ehkä siinä on jotain nostalgianhäivähdyksiä omaan lapsuuteenkin, kun syötiin äidin tekemiä herkkuja muutaman kaverin kesken ja liimattiin aasin häntää. ;)

Tiedän, että siinä pääsisi helpolla (muttei kovin halvalla), jos jättäisi synttärijärjestelyt jonkun muun kontolle, mutta rakastan juurikin niitä järjestelyjä ja “juhlien konseptointia” ja siitä hyvänä esimerkkinä järjestämäni Unelmien Poikamies -illat. Rakastan myös ihanien koristeiden hipelyä kaupassa ja tarjottavien leipomista ja koristelua. 

ek-lastensynttarit-koristelu-viirit.jpg

Poikamme halusi sitten kutsua ainoastaan 5 kaveriaan juhliin (2 päiväkotiryhmästä ja 3 muualta tuttua kaveria), joten kotona järjestettävistä synttäreistä ei tarvinnut edes neuvotella. Ohjelmaksi kehitimme ongintaa ja aarteiden etsintää kartan avulla. Duplo-numeropalikoilla toteutettu aarrejahti osottautuikin niin mukavaksi leikiksi, että sitä piti tehdä useamman kerran ja lopulta lapset piilottelivat itse aarteita. 

ek-lastensynttarit-aarrejahti.jpg

Refluksin takia lapsella on siis erityisruokavalio, jonka takia olen aina vienyt omat eväät hänelle muiden synttärijuhliin. Nyt päätinkin tehdä kaiken hänelle soveltuvaksi, koska se tuntuu olevan hänelle tärkeää, että hän saa syödä samoja juttuja kuin muutkin. Pelkäsin, että juhlavieraat sylkevät lautaselle ja lähtevät kotiin, kun isken raakakakut ja makeuttamattomat terveysmuffinssit pöytään, mutta ennakko-odotuksista huolimatta tarjoilut tuntuivat uppoavan kaikille. Nyt kun on ollut paljon uutisia ja huolta yleisestikin siitä, että lapset syövät liikaa sokeria, niin oli ihanaa huomata, että kaikki ei tarvitse olla sokerikuorrutettua, jotta se maistuisi lapsille - edes synttärellä.

ek-lastensynttarit-kasviksia.jpg
ek-lastensynttarit-muffinit.jpg

Tarjolla oli siis suolaisina poppareja, itsetehtyjä hirvenlihapyöryköitä, kurkku- ja porkkanatikkuja. Makeina puolestaan hedelmiä, mansikka-minttusuklaa-raakakakkua, banaanimuffinsseja, hieman modattuja peksejäni, itsetehtyjä jäätelöpuikkoja, NomNomeja eli sokerittomia ja makeutusaineettomia “karkkeja”, lakritsirusinoita ja mustikka-maissinaksuja. Raikastamon mehuja tarjosin juomaksi, kun niissä ei ole lisättyä sokeria ja aikuisille toki kahvia ja teetä. 

ek-lastensynttarit-mango-mustikka-kookosjaatelo.jpg
ek-lastensynttarit-hedelmia.jpg

Pekseihin minulla on ohje aiemmassa postauksessa, mutta tällä kertaa korvasin mulperit kookoshiutaleilla. Jätskit tulivat omasta päästä improvisoiden (ohje alla). Banaanimuffinssien ohje löytyi ostamastani kirjasta nimeltä Food Pharmacy, jolle vahva suositus muutenkin! En ole ehtinyt vielä lukemaan kirjaa kokonaan, mutta jo alku sai vakuuttumaan siitä miten sairauksia voi tosiaan parantaa/ehkäisä ja suolistoa hoitaa ruokavalion avulla. Kahden ruotsalaisbloggarin, Lina Nertby Aurellin ja Mia Clasen kirjoittamassa kirjassa on mukana muutamia ruokaohjeita, ihanan realistisia ruokakuvia (kuten smoothiet pitkin seiniä), huumoria ja vankkaa tutkimustietoa väitteiden tueksi. Näistä asioista voisin lukea loputtomiin ja ne kiinnostavat minua todella paljon. Kannattaa tutustua blogiin muutenkin, siellä paljon reseptejä ja tutkimustietoa myöskin.

ek-lastensynttarit-peksit.jpg
ek-lastensynttarit-food-pharmacy-kirja.jpg
ek-lastensynttarit-lopputulos.jpg

Kaiken kaikkiaan synttärit menivät todella hyvin näinkin pienellä kokoonpanolla, tarjoilut maistuivat, pikkuihmisillä oli kivoja leikkejä ja touhuja ja oli kiva jutella vanhempien kanssa ja tutustua heihin paremmin. Toivon, että kotisynttäri-idea kiinnostaa poikaa vielä ensi vuonnakin. <3

Mango-mustikka-kookosjäätelöt (8 puikkoa)

Mangojätski

tetra (200ml) kookoskermaa (Kara)
1 pss (300g) pakastemangokuutioita
1/2 tl bourbon-vaniljajauhetta

Blendaa ainekset tasaiseksi. Ei vaadi edes mitään makeutusta. Kaada mehujäämuotteihin noin puolilleen. Lisää kokonaisia mustikoita joukkoon.

Mustikkajätski

tetra (200ml) kookoskermaa
1 dl (iskän poimimia) mustikoita pakkasesta
1/2 tl bourbon-vaniljajauhetta
1-3tl agave-siirappia

Blendaa ja kaada muotteihin mango-osuuden päälle ja laita jätskit pakastimeen tekeytymään.

Lisää puhtia tai ajatuksen kirkkautta suklaasta?

Lisää puhtia tai ajatuksen kirkkautta suklaasta?

Terveellisempi pannari ja chia-hilloa

Terveellisempi pannari ja chia-hilloa